Zahar din mesteacan finlandez - xylitol
Descriere produs
Detalii
- pentru cei care vor sa tina cura de slabire
- persoanelor bolnave de diabet
- pentru protectia dintilor
Xylitolul
A inceput sa fie utilizat in tarile nordice dupa cel de-al doilea razboi mondial in urma unei crize a zaharului.
Poliolii - dintre care face parte si xylitolul - sunt glucide care se gasesc in stare naturala in diverse vegetale. In tarile nordice xylitolul se extrage din scoarta de mesteacan, dar in alte parti se obtine frecvent din porumb, trestie, paie, coji de nuca de cocos si chiar fructe.
Poliolii sunt utilizati in principal din doua motive: nu au niciun efect asupra glicemiei si nu provoaca carii dentare.
Xylitolul are indice glicemic redus (7), de aceea se regaseste in principal in produsele destinate persoanelor cu diabet: bomboane, inghetata si unele sortimente de ciocolata.
Bacteriile din gura nu-l pot fermenta, deci nu este cariogen.
In plus, are insusirea de a reduce numarul de bacterii prin scaderea aciditatii din gura.
Aceasta caracteristica alaturi de gustul sau racoritor l-a facut deosebit de util in industria si a produselor de igiena orala.
Un studiu efectuat in Finlanda pe copii prescolari arata ca mestecatul de de cinci ori pe zi duce la diminuarea cu 40% a inflamatiei urechii.
Pentru efectul lui antibacterian a fost, de asemenea, adoptat in industria farmaceutica, unde se foloseste ca ingredient in unele sprayuri nazale.
Xylitolul poate fi folosit si de catre persoanele care sufera de diabet, ca si indulcitor.
Totodata, xylitolul este indicat ca si indulcitor si datorita unei proprietati aparte: bacteriile si ciupercile nu pot descompune xylitolul, deci nu se pot hrani cu el.
Astfel, persoanele care consuma xylitol sunt mai putin predispuse la afectiuni ale cavitatii bucale, deoarece bacteriile si ciupercile prezente aici nu se pot hrani cu xylitolul, asa cum pot face de exemplu cu fructoza, glucoza sau sorbitolul.
Xylitolul rezista la temperaturi ridicate, deci se poate si fierbe si poate fi folosit la prepararea prajiturilor, cu exceptia celor ce necesita drojdie!
Zaharul Xylitol indulceste aproape la fel ca zaharul obisnuit.
- are cu 40% mai putine calorii si are efect de ingrijire dentara
- este doar dulce si nu amar
- xylitolul ajuta la remineralizarea dintilor si a oaselor reducand riscul de osteoporoza si carii dentare.
Zaharul Xylitol este bun si pentru diabetul zaharat.
Ca parte a unui plan de dieta, persoanele cu diabet pot utiliza pana la 50g de xylitol pe zi ca indulcitor.
Este metabolizant fara insulina.
Cine poate inlocui zaharul cu xylitol reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Zaharul Xylitol cu puritate mare este fabricat din porumb, garantat nemodificat genetic.
Compozitie: 100% xylitol (indulcitor natural)
Valoare energetica: 100g- 1035kj (240kcal)
Nu contine organisme modificate genetic, materiale artificiale.
A se pastra la loc uscat si racoros.
Tara de provenienta: Finlanda