MAGAZIN ON-LINE VANZARE PRODUSE VRAC EN-GROS & EN-DETAIL
Evrac.ro & Angrosist.ro
Ai intrebari?
0725 41 42 39

 

Guma xantan vrac

Guma xantan vrac

Guma xantan vrac
Cod produs: magugxa

Disponibilitate: In stoc

Guma xantan vrac(25kg)
518,25 RON cu TVA

* Campuri Obligatorii

Descriere produs

    Detalii

    Denumire produs:GUMA XANTAN

    Guma xantan este un aditiv alimentar ce a fost descoperit de Allene Rosalind Jeanes, cercetător în cadrul USDA. A fost aprobată pentru consum uman în 1968 cu indicativul E415.

    Numele acestui aditiv este inspirat din denumirea ştiinţifică a bacteriei producătoare de xantan numită Xanthomonas campestris.

    Guma xantan este produsă prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria menţionată mai sus, apoi precipitată cu ajutorul alcoolului etilic sau izopropilic, uscată şi mărunţită până ajunge să fie o pudră foarte fină.

    E415 este folosit în industria alimentară ca stabilizator şi agent de îngroşare.

    Cea mai importantă proprietate a gumei xantan este creşterea rapidă a vâscozităţii unui lichid chiar şi la concentraţii de 0.5%

    O altă proprietate interesantă şi foarte utilă este capacitatea soluţiilor ce conţin E415 de a deveni mai lichide în momentul în care sunt agitate pentru ca apoi acestea să îşi recapete vâscozitatea iniţială.

    Efectele consumului de alimente ce conţin gumă xantan (E415)
    E415 este foarte periculos pentru lucratorii din industria alimentară ce intră în contact direct cu guma xantan (pulbere), aceasta afectând căile respiratorii (iritarea gâtului, nasului şi afectarea funcţionării plămânilor).

    În 2011 un produs folosit ca agent de îngroşare ce conţinea guma xantan a fost suspectat de producerea necrozării intestinelor copiilor.

    E415 poate fi obţinut din foarte multe surse. Multe dintre acestea sunt puternic alergene (soia, porumb, zer, grâu) şi astfel E415 poate produce alergii persoanelor sensibile. Se recomanda evitarea consumului de alimente ce conţin guma xantan sau identificarea sursei acesteia.