Seminte de In vrac
Descriere produs
Detalii
Inul este una dintre primele plante cultivate pentru obtinerea textilelor.
Mai tarziu, s-a descoperit si calitatile pe care semintele in le au. In urma cu 30000 de ani, egiptenii cultivau inul, iar mormintele si templele descoperite din aceasta perioada au pictate pe pereti imagini cu acest mestesug.
Semintele de in au proprietati nutritive deosebite. puteti sa le presarati peste salata sau la micul dejun, alaturi de cereale.
In-ul ste un ingredient foarte bun si in aluaturile pentru painea de casa.
Beneficiile seminţelor de in au atras atenţia numeroşilor specialişti care le recomandă pentru diverse probleme, în special cele asociate cu o digestie lentă. Convinge-te singură că merită să incluzi seminţele de in în dieta ta zilnică!
Seminţele de in constituie o sursă importantă de acid alfalinoleic, o substanţă din familia binecunoscuţilor acizi graşi Omega 3, esenţială pentru organism.
1. Te scapă de constipaţie
Dacă ai probleme cu digestia şi suferi frecvent de constipaţie, seminţele de in acţionează rapid şi eficient. Datorită conţinutului bogat în fibre, ele au un uşor efect laxativ, stimulează digestia şi ajută la eliminarea toxinelor din organism. Sfat: macină seminţe de in şi ia câte o linguriţă în fiecare dimineaţă (cu apă) pe stomacul gol.
2. Scad colesterolul şi trigliceridele
Studiile recente arată că un consum frecvent de seminţe de in (aproximativ 50 g pe zi) poate contribui la reducerea nivelului de colesterol în cazul persoanelor care suferă de hipercolesterolemie.
3. Protejează inima
Stimulează funcţia arterială şi previn formarea trombilor în vasele sangvine.
4. Combat migrenele
Sunt considerate un remediu eficient pentru migrene.
5. Atenuează durerile menstruale
Diminuează frecvenţa şi intensitatea durerilor menstruale.
6. Menţin fierea sănătoasă
Specialiştii au constatat că seminţele de in ajută la prevenirea şi chiar la eliminarea calculilor biliari (pietre la fiere).
7. Înlătură starea de oboseală, stresul şi insomniile
Seminţele de in sunt benefice şi pentru sistemul nervos, contribuind la combaterea oboselii, controlarea stresului şi îmbunătăţind calitatea somnului.
8. Atenuează simptomele sindromului de colon iritabil
Datorită conţinutului bogat în fibre, seminţele de in sunt indicate persoanelor care suferă de sindromul de colon iritabil.
9. Te ajută să slăbeşti
Fibrele din seminţele de in interacţionează cu asimilarea grăsimilor, contribuind la pierderea în greutate.
10. Previn apariţia cancerului de colon şi prostată
Seminţele de in sunt una dintre cele mai bune surse de lignani, substanţe care previn în special cancerul de prostată şi pe cel de colon.
Presară seminţe de in măcinate peste salată
Adaugă-le peste cerealele cu lapte pe care le consumi la micul dejun
Adaugă-le în diverse aluaturi şi compoziţii pe care le introduci în cuptor
Prepară pâinici din seminţe de in, păstrând intacte substanţele nutritive din seminţele de in.
Principalele calitati ale semintelor de in sunt cele emoliente, atat intern, cat si extern, calmante si stimulente ale regenerarii tesuturilor. In medicina populara romaneasca, sunt folosite si pentru efectul lor de drenare a intestinului: ingerate ca atare, formeaza un bol in tubul digestiv care impinge ca un piston toate materiile reziduale.
Continutul ridicat de acid alfa-linolenic face din aceasta planta un aliment miraculos. Acidul alfa-linolenic reprezinta sursa principala de acizii grasi omega 3, similari celor care se gasesc in pestii oceanici.
Beneficiile semintelor de in au fost demonstrate prin studii de specialitate. Semintele de in ajuta la scaderea totala a colesterolului LDL (colesterolul “rau”), scaderea trigliceridelor din sange, scaderea presiunii sangvine, colon iritabil, inflamatii ale tubului digestiv, gastrita, arsuri usoare, boli de piele.
Semintele de in mai sunt bogate si in lignan. Lignanul este un fitoestrogen (antioxidant) care are un continut bogat in fibre. Cercetatorii sustin ca lignanul din semintele de in joaca un rol important in prevenirea cancerului, mai ales cancerul la san.
Ultimele studii arata inca o data beneficiile semintelor de in, sub forma uleiului de in. Acesta este de ajutor in afectiunile Crohn si colite. Inul nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica.
Știați că?
• In Romania, plantele de in sunt cultivate si pentru fuiorul de in sau canepa.
• Sunt doua culori ale semintelor de in: maronii si galbene.