Multi fac greseala sa puna semnul egal intre fructe deshidratate si fructe confiate. Fructele deshidratate inseamna pur si simplu uscate, iar acestea pastreaza o parte foarte mare din proprietatile fructului proaspat.
Spre deosebire de calitatile benefice ale fructelor deshidratate, fructele confiate contin o solutie de glucoza, care le transforma in bombe calorice. In timp ce fructele uscate pot fi consumate in orice cantitate fara a fi daunatoare, cele confiate ar trebui consumate cu moderatie. In timp ce prunele uscate ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, datorita, cuprului si potasiului pe care-l contin, prunele confiate pot avea efectul invers.
Fructele uscate par o sursă la fel de bună de vitamine şi minerale ca şi varianta lor proaspătă. Oamenii preferă varianta deshidratată a fructelor, fie din lipsa fructului proaspăt, fie pentru că un fruct uscat este mult mai dulce, fiind considerat un desert sănătos. Însă trebuie să avem mare grijă, fructele uscate sunt şi de două-trei ori mai pline de calorii decât cele obişnuite.
Dimensiunile reduse ale fructelor deshidratate ne fac să mâncăm mult mai multe decât am mânca dacă ar fi proaspete.
Mai mult, fructele deshidratate pierd o parte din valoare lor nutritivă în timpul procesului de uscare. Atunci când sunt expuse la căldura uscată a unui aparat de deshidratare sau când sunt uscate la cuptor, fructele pierd mare parte din vitamina C pe care o conţin.
La fel se întâmplă şi cu alte beneficii ale fructelor proaspete, sunt distruse de căldură în procesul deshidratării. Vestea bună este că fructele uscate îşi păstrează integral conţinutul de fibre şi fier.
Unele fructe uscate pe care le cumpărăm conţin conservanţi, de obicei sulfiţi, care pot agrava astmul, emfizemul, bolile cardiovasculare sau renale. Conservanţii apar pe etichetă ca E220 până la E228.
Merele uscate, fără adaos de zahăr, sunt foarte bogate în fibre şi potasiu: 150 de grame de mere uscate conţin 387 de miligrame de potasiu (11% din doza recomandată zilnic). Merele sunt sărace în grăsimi şi au un nivel ridicat de fibre dietetice, aproximativ 8 grame din 150 de grame de mere, sau 30% din doza zilnică recomandată.
Caisele deshidratate au mai multe calorii ca cele proaspete 150 de grame de caise proaspete au 74 de calorii, însă 150 de grame de caise deshidratate conţin 313 calorii. O caisă proaspătă, crudă, conţine aproape 90 de miligrame de potasiu. O caisă uscată mai are doar 40 de grame de potasiu.
Prunele uscate sunt o sursă bună de fibre, însă nu prea fac parte din categoria preferatelor noastre. Dar şi ele conţin nutrienţi, au o aromă plăcută, sunt bogate în vitamina D, în potasiu, vitaminele B6 şi A. O porţie de prune deshidratate conţine 418 calorii.
Prunele uscate, de exemplu, contin vitamina D, riboflavina (vitamina B2), potasiu, niacina (vitamina B3), vitamina B6 si vitamina A.
O portie de prune uscate are o valoare nutritiva de 418 calorii si contine aproximativ 12.4 grame de fibre dietetice, cantitate ce echivaleaza cu jumatate din doza zilnica recomandata.
Smochinele pot fi folosite în multe reţete pentru produse de patiserie, în locul grăsimii. Se poate înlocui jumătate din cantitatea de grăsime recomandă cu piure de smochine. Smochinele uscate conţin calciu, fibre, potasiu, magneziu, fier şi vitamina K.
Fructele deshidratate sunt bogate in fibre si antioxidanti
Fructele uscare sunt la fel de bogate in antioxidanti ca si cele proaspete. Fenolii sau antioxidantii se gasesc din belsug si in compozitia fructelor si legumelor deshidratate.
In plus, s-a demonstrat ca procesul de uscare a fructelor nu afecteaza sub nicio forma continutul lor de fibre si fier.
O ceasca cu smochine uscate echivaleaza cu 371 de calorii si iti asigura aproape un sfert din doza zilnica recomandata de calciu (241 mg calciu).
Totodata, smochinele sunt bogate in fibre si carbohidrati, continand doar un gram de grasime per portie. Smochinele uscate contin potasiu, magneziu, fier si vitamina K.
Stafidele naturale nu contin conservanti sau aditivi si au culoare bruna. Din contra, stafidele aurii sunt tratate mai intai cu dioxid de sulf, dupa care sunt coapte in cuptoare.
Dioxidul de sulf este este un fixator de culoare folosit de multe secole in procesul de uscare a fructelor, dar care poate declansa reactii alergice, asemanatoare crizelor de astm. Dioxidul de sulf este folosit si pentru deshidratarea caiselor.