Informațiile prezente în acest articol sunt valabile pentru toate tipurile de ceai și nu doar pentru ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul oolong, ceaiul alb etc.

Ceaiul vrac

Ceaiul vrac poate fi disponibil sub formă de frunze, flori, bucăți marunțite grosier. Această variantă menține intacte proprietățile medicinale ale ceaiului, dar și aroma acestuia pentru o perioada mai lungă de timp decât ceaiurile ambalate la plic. Un alt avantaj al plantelor vrac este faptul că din aceleași plante poate fi obţinut ceai de mai multe ori, fiecare cu o aromă ușor diferită.

Ceaiul la plic

Pentru a fi ambalate în plic plantele trebuie mărunțite foarte bine, iar în anumite cazuri acestea sunt marunțite până devin o pulbere foarte fină.

Acest proces produce creșterea suprafeței de contact a plantelor cu lumina, oxigenul și cu apa din atmosferă ceea ce duce la o degradare mult mai rapidă a antioxidanților precum catechinele și a altor nutrienți.

De exemplu, cea mai abundentă catechina (EGCG) prezentă în ceaiul verde dispare în proportie de 28% în doar 6 luni de depozitare în conditii normale, iar cea de-a doua catechina din ceaiul verde dispare în proportie de 51%

De asemenea, plicurile pot absorbi antoxidanții prezenți în ceai sau pot elibera substanțe periculoase din cauza introducerii în apă fierbinte.

Singurele avantaje ale ceaiului la plic sunt ușurința cu care poate fi preparat și faptul că se dizolvă mai bine nutrienții.

Câteva sfaturi

– planta de ceai absoarbe foarte bine substanțele poluante din sol și din această cauză trebuie să încercați să consumați ceai provenit din zone puțin poluate.

– cosumați ceai cât mai proaspăt pentru a beneficia de toate substanțele pe care le conține.

– stocați plantele în recipiente închise și în locuri întunecate și răcoroase;

– alegeți frunzele care au o culoare verde deschis (în cazul ceaiului verde); cele aurii sau maronii sunt mai vechi;

– evitați ceaiurile cu aromă adăugată și ceaiurile instant pentru că substanțele conținute de acestea (e-urile) diminuează beneficiile ceaiului. Citiți cu atenție eticheta produsului;

– cumparați ceaiurile din frunze tinere și / muguri (în cazul plantei de ceai) pentru că acestea conțin mai puțin fluor decât cele bătrâne și astfel se evită problemele cauzate de excesul de fluor (fluoroză, osteoporoză etc).

Ceaiurile vrac sunt mai sănătoase și mai gustoase decât cele amabalate, însă necesită un efort mai mare pentru preparare.

De asemenea, ceaiurile vrac sunt în general mai scumpe decât cele la plic și mai greu de găsit.

Ceaiurile reprezintă o băutură ce nu trebuie să lipsească din alimentația noastră, însă este de preferat să consumați ceai vrac.

Ceaiurile nu trebuie consumate în exces pentru că pot produce probleme grave de sănătate. Citiți cu atenție recomandările producatorului / consultați un medic specialist în ceea ce privește cantitatea zilnică recomandată.